Bibelens svar

En profeti er et budskap som er inspirert av Gud, en åpenbaring fra ham. Bibelen sier at profeter «talte ord fra Gud mens de ble båret av sted av hellig ånd». (2. Peter 1:20, 21) Så en profet er en som får budskaper fra Gud, og som overbringer dem til andre. – Apostlenes gjerninger 3:18.

Hvordan mottok profeter informasjon fra Gud?

Gud brukte flere metoder for å overbringe tankene sine til profetene:

Handler det å profetere alltid om å forutsi framtiden?

Nei, bibelske profetier forteller ikke bare om framtiden. De fleste budskapene fra Gud dreier seg imidlertid om framtiden, selv om det noen ganger bare er indirekte. Guds profeter advarte for eksempel israelittene i gammel tid gjentatte ganger mot følgene av deres onde handlinger. Profetene fortalte om de velsignelsene folket ville få hvis de tok advarselen alvorlig, og om de vanskelighetene de kom til å erfare hvis de overså den. (Jeremia 25:4–6) Hva utfallet faktisk ble, avhang av hvordan israelittene valgte å reagere. – 5. Mosebok 30:19, 20.

Eksempler på bibelske profetier som ikke forutsier framtiden

  • En gang israelittene bad Gud om hjelp, sendte Han en profet for at han skulle forklare hvorfor Gud ikke hadde hjulpet dem. Grunnen var at de hadde nektet å følge Guds bud. – Dommerne 6:6–10.

  • Da Jesus snakket med en samaritansk kvinne, fortalte han henne ting om fortiden hennes som han bare kunne ha visst fordi Gud hadde åpenbart det for ham. Hun erkjente at han var en profet, selv om han ikke hadde forutsagt noe om framtiden. – Johannes 4:17–19.

  • Da Jesus stod for retten, dekket fiendene hans til ansiktet hans, slo ham og sa: «Profetér! Hvem var det som slo deg?» De bad ikke Jesus om å forutsi framtiden, men om å si hvem som slo ham, ved å bruke den makten Gud hadde gitt ham. – Lukas 22:63, 64.

^ avsn. 7 Det kan se ut som om Gud snakket direkte til Moses i dette tilfellet, men Bibelen viser at Gud brukte engler for å overbringe Moseloven. – Apostlenes gjerninger 7:53; Galaterne 3:19Kattunge 36 Kvinners Diverse Odomolor Farge Pumper sko Frostet Grå Spenne Hæler qTxnwCPZO.